2022-01-18 15:04:58• hírek • Bede Emőke

Agresszív élettársa miatt riasztotta a rendőröket egy szatmári nő

Január 17-én egy 39 éves, szatmári nő a rendőrség segítségét kérte a 112-es segélyhívón keresztül, ugyanis 41 éves élettársa bántalmazta őt.

A bejelentésben megadott helyszínre kiérkező rendőrök a férfi ellen bűntetőjogi eljárást kezdeményeztek családon belüli erőszak miatt, illetve egy ideiglenes távoltartási végzést is kiadtak vele szemben, melynek értelmében legfeljebb 50 méterre közelítheti meg a nőt, a lakását és a munkahelyét.


Az 5 napig érvényes távoltartási végzést a rendőr abban az esetben állíthatja ki, ha úgy véli, hogy a család bármelyik tagjának személyi szabadságát vagy testi-lelki épségét veszélyezteti a vele egy háztartásban élő másik személy. Ilyenkor egy 21 kérdésből álló kérdőívet alapul véve feltérképezik a helyzetet, majd az eredményeket kiértékelve, a törvény adta keretek között dönthetnek arról, miként orvosolják azonnal a helyzetet.


A végzés kiállításához nincs szükség bírósági beleegyezésre, azonban a rendőrnek kötelessége az ügyet 24 órán belül továbbítani az területileg illetékes ügyészségre is. Az említett állami szervnek a törvény értelmében 48 órája van arra, hogy döntsön: ha indokoltnak tartja az intézkedést, akár meg is hosszabbíthatja a végzés érvényességét, viszont, ha úgy ítéli, a családtagok nincsenek veszélyben, semmissé is teheti azt. Természetesen az ügyészség döntését meg is lehet fellebbezni, erre az agresszornak maximum 48 órája van. A döntéstől függetlenül az ügyésznek mindenképp tájékoztatnia kell az eredményről az esetben eljáró rendőrséget is. A végzés mellett értelemszerűen bűnügyi eljárást is indíthatnak az elkövető ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: